“Ik ben ontzettend teleurgesteld dat deze maatregel niet werd verlengd,” zegt Vlaams parlementslid Karolien Grosemans, ook voorzitter van de Commissie Onderwijs. “In tijden van krapte is alle hulp welkom en al zeker van mensen die ervaring hebben opgebouwd. Voor 65-plussers zijn er geen praktische bezwaren om opnieuw een lesopdracht op te nemen. Het probleem schuilt in de categorie jonger dan 65 jaar. Als zij (opnieuw) voor de klas zouden willen staan, kunnen ze in de problemen komen met hun pensioen.”

Federaal niveau houdt structurele oplossing tegen

Minister Weyts heeft een structurele oplossing meermaals aangekaart bij zijn federale collega-minister bevoegd voor pensioenen, helaas zonder resultaat. Uitzonderingsmaatrelen werden elke keer voor enkele maanden goedgekeurd, maar een permanente oplossing kwam nooit uit de bus. “Niet elke maatregel die ingevoerd is tijdens de coronacrisis moet worden afgevoerd omdat de crisis voorbij is. Goede maatregelen kunnen behouden worden. Zeker in tijden van een lerarentekort kunnen we mensen die willen werken toch niet weigeren om te werken. Ik zal dit verder aankaarten in het parlement”, stelt Grosemans.

Gepensioneerde leerkrachten financieel gestraft

“Alle politieke partijen hebben de mond vol van het lerarentekort, maar wanneer de Vivaldi-partijen de kans hebben om onderwijs te helpen, dan vertikken ze het. Dankzij deze federale regering worden gepensioneerde leerkrachten financieel gestraft als ze hun oude school enkele uren per week uit de nood willen helpen”, besluit Karolien Grosemans.