Veiligheidscel komt er op vraag van N-VA

Door Karolien Grosemans op 15 november 2023, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

Nog geen veiligheidscel rond radicalisering en extremisme in Herk-de-Stad

In Herk-de-Stad is er op dit moment nog geen integrale veiligheidscel rond radicalisering, extremisme en radicalisme. Nochtans moet iedere Vlaamse gemeente sinds 2018 zo’n overleg organiseren. 

Radio 2, Mathijs Bijnens di 14 nov  11:37

Karolien Grosemans (NV-A) van de oppositie kaartte het probleem aan op de gemeenteraad. Terwijl intussen zo goed als iedere Limburgse gemeente een lokale integrale veiligheidscel rond radicalisering heeft, ontbreekt die nog in Herk-de-Stad. Volgens Grosemans is zo’n cel zeker nodig: "Jongeren krijgen radicale meningen binnen, onder andere door het conflict in Israël. Via sociale media raken extreme meningen ook makkelijker verspreid."

De integrale veiligheidscel rond radicalisering, extremisme en terrorisme brengt verschillende diensten zoals politie en gemeentebestuur samen. Zo kunnen ze preventief mensen opsporen die tekenen tonen van radicalisering. Burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) begrijpt de kritiek van de oppositie, maar zegt dat er nu ook al preventief wordt opgetreden tegen radicalisering. "Wij nemen die thema’s mee tijdens het maandelijkse wijkoverleg met de politie, dus we hebben wel oog voor de problematiek. Maar in de toekomst gaan we ook zo’n integrale veiligheidscel oprichten. Dat is trouwens decretaal verplicht."

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/14/nog-geen-veiligheidscel-rond-rad...

  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is