Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Vlaams rampenfonds (HBVL 15/7/23)
Vlaams Rampenfonds keerde nog geen euro uit voor overstromingen 2021
Het Vlaams Rampenfonds heeft exact twee jaar nadat overstromingen lelijk huis hielden, nog geen euro uitbetaald. In totaal zijn 377 dossiers ingediend voor een geraamd totaalbedrag van 11,2 miljoen euro. “We maken er werk van om dat bedrag na de zomer uit te betalen”, klinkt het op het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).
De zogenaamde waterbom in Wallonië deed midden juli 2021 ook in Vlaanderen de rivieren uit hun oevers treden. Meerdere Limburgse gemeenten liepen materiële averij op. In tegenstelling tot het Vlaams Rampenfonds kwamen de verzekeringen wel al met premies over de brug. De overstromingen in België hebben de maatschappijen liefst 2,4 miljard euro gekost. “97 procent van de 74.000 ingediende dossiers zijn intussen afgerond. Vooral gebouwen waarvoor openbare aanbestedingen nodig zijn of waarvan de bestemming nog niet beslist is, staan nog open”, zegt Barbara Van Speybroeck van Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen Assuralia.
59 dossiers afgewezen
Het Vlaams Rampenfonds komt bij natuurrampen tussen voor gedupeerden die onder meer geen verzekering hadden en wel aan diverse voorwaarden beantwoorden. Daar is voorlopig nog geen enkele euro voor de watersnood van 2021 uitgekeerd. In totaal zijn er 377 dossiers voor 74 Vlaamse gemeenten ingediend. Er zijn 59 dossiers afgewezen, dat zijn meteen ook de enige afgewerkte aanvragen. “De uitbetaling zal voor het najaar zijn”, hoopt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jan Jambon. “We hebben de uit te keren som geraamd op 11,2 miljoen euro. Het vraagt heel wat expertise waardoor de verwerking tijd kost. Bovendien moeten we een historische achterstand wegwerken omdat deze materie vroeger een federale aangelegenheid was.”
Onderbemande dienst
Vlaamse parlementslid Karolien Grosemans zegt dat de verwerking van de dossiers in de toekomst vlotter moet verlopen. Als inwoonster van het getroffen Herk-de-Stad volgt ze de situatie van nabij op. “Bij het begin van de legislatuur kampte het rampenfonds met een onderbemande dienst en een groot personeelsverloop. Ook heeft Covid-19 in 2020 voor de nodige vertragingen gezorgd die moesten weggewerkt worden”, weet Grosemans. “Bovendien waren de overstromingen van 2021 samen met de droogte van 2020 ongeziene rampen van grote omvang. Om dit te verhelpen, is er extra personeel aangeworven. Daarnaast wordt er ingezet op de digitalisering van de dossiers en het uniformiseren van de diverse adviezen van het KMI, de Vlaamse Milieumaatschappij, enzovoort…” Grosemans hoopt eveneens dat de uitbetalingen voor de overstromingen nog dit jaar gebeuren. “Eerst willen we de expertises voor de droogte van 2020 afwerken. Pas daarna starten we met expertises voor de watersnood van 2021. Beide rampen zouden grotendeels dit jaar afgewerkt moeten zijn.”
Geert Hoube