Volwassenenonderwijs krijgt extra middelen

Door Ben Weyts, Karolien Grosemans op 22 februari 2022, over deze onderwerpen: Schoolinfrastructuur
computerles

Minister van Onderwijs Ben Weyts maakt 20 miljoen euro vrij om het volwassenenonderwijs sterker in de markt te zetten als dé plaats waar alle Vlamingen zich kunnen om- en bijscholen. De Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie kunnen die extra middelen gebruiken om meer in te zetten op afstandsonderwijs, ICT-opleidingen en opleidingen voor ongekwalificeerde jongeren. “We willen ook positieve gevolgen overhouden aan de coronacrisis”, zegt Weyts. “Dit is het uitgelezen moment voor een stroomstoot. In de nasleep van de coronacrisis gaan veel Vlamingen zich willen of moeten bijscholen.”

Vlaanderen heeft geen sterke cultuur van levenslang leren. Het volwassenenonderwijs kreeg bovendien harde klappen na de uitbraak van de coronacrisis. In het licht van diezelfde coronacrisis willen of moeten heel wat mensen nu een andere wending geven aan hun loopbaan. Vlaanderen investeert daarom in totaal 60 miljoen euro extra in de modernisering van het volwassenenonderwijs, waarbij er bijvoorbeeld werd gewerkt aan een betere samenwerking met de VDAB.

Ben Weyts maakt nu een nieuwe schijf van 20 miljoen euro vrij om het volwassenenonderwijs nog sterker in de markt te zetten als dé plaats waar Vlamingen zich kunnen om- en bijscholen. De Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie krijgen deze extra middelen als ze inzetten op afstandsonderwijs, hybride leren, ICT-opleidingen op maat of opleidingen voor ongekwalificeerde jongeren.

Nooit te oud om bij te scholen

“Elke Vlaming moet laagdrempelig terecht kunnen in het volwassenenonderwijs om een nieuwe wending te geven aan het leven”, zegt Weyts. “Je bent nooit te oud om je om te scholen. Op sommige terreinen had ons volwassenenonderwijs een achterstand, maar we grijpen de coronacrisis nu aan om die achterstand om te buigen in een voorsprong. Zo komt ook het volwassenenonderwijs straks sterker uit corona”.

Levenslang leren prioriteit

Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans is tevreden met de bijkomende middelen. “Onze maatschappij verandert voortdurend en ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Het is niet meer dan terecht dat levenslang leren een van de prioriteiten van deze Vlaamse Regering is. Elke Vlaming moet de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen of om te scholen”, stelt Grosemans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is