
Vlaams Parlementslid

Noodplanning op school: meer dan papier in een lade
De tragische schietpartij op 10 juni in een middelbare school in Graz (Oostenrijk) herinnert ons aan een harde realiteit: ook scholen kunnen het toneel worden van ernstige crisissituaties. In Vlaanderen zijn scholen verplicht een intern noodplan op te stellen, maar te vaak blijft dit plan dode letter, stof vergaren in een lade.
Toch is voorbereiding cruciaal. Ongelukken zoals brand, stormweer of een gaslek zijn al bedreigend genoeg. Maar ook op AMOK-situaties, waarbij één of meerdere gewapende personen zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken, moeten scholen voorbereid zijn.
De Vlaamse onderwijsadministratie ontwikkelde daarom het Canvas Intern Noodplan, een concrete leidraad voor scholen. Ook het Nationaal Crisiscentrum biedt nuttige informatie en tips. Maar een plan is pas waardevol als het ook getest wordt.
Volgens het jaarverslag van de Onderwijsinspectie 2024 houden sommige scholen nog steeds geen jaarlijkse evacuatieoefeningen of trekken ze er te weinig lessen uit. Daardoor blijven blinde vlekken bestaan.
Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. In Aalst oefenden tien scholen samen met de lokale politie een AMOK-scenario, wat zowel het personeel als de hulpdiensten waardevolle inzichten opleverde. In Hasselt liep recent het project ‘Houd je hoofd koel’, waarbij 500 leerlingen van 15 scholen werkten rond noodplanning en zelfredzaamheid.
Als ouder wil je dat je kind veilig kan leren en opgroeien. Dat vraagt om meer dan een plan op papier: het vraagt om actie. Zoals het gezegde luidt: bereid je voor op het ergste, hoop op het beste.
